Lage rug

Home / Klachten / Lage rug

Pijn in de lage rug komt veel voor. Maar liefst 80% van de bevolking zal tenminste één keer in het leven lage rugpijn krijgen.

De lage rug bestaat uit 5 lendenwervels. Tussen elk van deze wervels zit een tussenwervelschijf. De tussenwervelschijf fungeert als schokdemper. Langs de wervelkolom lopen verschillende spieren, welke er onder andere voor zorgen dat we rechtop kunnen blijven zitten en staan. Het bekken is de basis waar de wervelkolom op rust. Het bekken bestaat uit een centraal driehoekig gedeelte (het heiligbeen) dat een gewricht vormt aan weerszijden met de twee heupbeenderen. Dit worden de Sacro-Iliacale gewrichten (SI gewrichten) genoemd.

De klachten die ontstaan in de onderrug zijn afhankelijk van de structuur waar het probleem optreedt. De spieren, de pezen,de gewrichtsbanden,de kapsels,de tussenwervelschijven kunnen ieder klachten veroorzaken. Ondanks dat klachten vrijwel identiek kunnen lijken, zijn de oorzaken vaak verschillend.

Er kunnen heel veel oorzaken zijn van (lage)rugpijn, bijvoorbeeld

Te lang in 1 houding blijven zitten of staan, te weinig lichaamsbeweging, te veel stress, organen die pijn projecteren op de rug (bijv nieren of de dikke darm of de galblaas). Eigenlijk zijn er te veel oorzaken om op te noemen!